2017. szeptember 2., szombat

Sziasztok!

Múltheti bejegyzésem kapcsán, foglalkozzunk ma kicsit az adományozással, illetve az önkéntességgel.

Ugyan elsőre egyik se hangzik úgy, mint amivel plusz bevételre tehetnénk szert, vagy legalábbis spórolhatnánk, inkább tűnhet "felesleges" pénz kidobásnak, mégis fontosnak tartom, hogy egy poszt erejéig beszéljünk róla.

Sokszor találkozhattok már ti is, olyan nagynevű adomány gyűjtő szervezetek önkénteseivel, akik afrikai gyerekek, vagy indiai elefántok megsegítésére gyűjtenek. Ha valóban elfogultak vagytok az adott témával, amivel éppen foglalkoznak, és tudtok rá szánni némi összeget havonta, adjatok nyugodtan nekik.

Én azonban meg mondom őszintén, sohasem adok ilyen szervezeteknek. Egyrészről azért, mert sohasem fogom tudni ellenőrizni, hogy az általam adott összeget valóban arra fordítják-e, amire mondják. Másrészről pedig fontosabbnak tartom, hogy a hozzám közel levő, helyi közösségeket, projekteket támogassam.

Ezeket ugyanis sokkal könnyebben tudom figyelni, és esetlegesen számon kérni. Arról nem is beszélve, hogy azért az élet közösségért teszek valamit, amiben én is benne élek, tehát a saját élet körülményeimet is javítom. Így már nem is tűnik annyira "felesleges pénz kidobásnak", ugye? :)

Ha nem akartok adományozni, akkor is ott van még a lehetősége, hogy felajánljátok adótok 1%-át valamelyik szervezetnek. Ez az összeg ígyis- úgyis elveszik, akkor meg már miért ne mehetne valós, segítő szándékú célokra?

Az önkéntességgel pedig valószínűleg pénzt nem fogtok veszíteni, csak időt kell ráfordítanotok, viszont az így kialakított kapcsolatrendszerekkel, lehetséges, hogy olyan szellemi tőkére tesztek szert, ami a későbbiekben anyagilag is kamatozóan fog hatni életetekre.

Megemlíteném még a manapság egyre népszerűbb vedd a helyit, védd a helyit mozgalmakat is. Ennek lényege, hogy a helyi kistermelők portékáit részesítitek előnyben a multik által kínált termékekkel szemben. Ugyan valószínűleg így kicsit többet kell fizetnetek egy- egy bevásárlás esetén, de biztosak lehettek benne, hogy friss termékeket kaptok, és ez esetben is a saját kis közösségeket fejlődését támogatjátok, illetve újabb kapcsolatokra, barátságokra tehettek szert. :)

Arról nem is beszélve, hogy akár adományoztok, akár önkénteskedtek, ezzel a saját lelki békéteket is elősegítitek, ami pedig egyik nagyon fontos alkotóeleme a testi egészségeteknek. Ennek megőrzéséről, és fontosságáról pedig már pár hete olvashattatok. :)

Bátran válasszatok hát magatoknak ti is valamilyen ügyet, amit szívesen támogatnátok, legyen az akár helyi, akár globális, és szánjatok rá némi időt és/vagy pénzt, hogy szebbé tegyük a világot! ;)

Szeretettel várom a ti általatok támogatott témákat, és a hozzájuk kapcsolódó történeteteket facebook oldalamon: https://www.facebook.com/groups/173988189728242/?ref=bookmarks


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése